Islam och kvinnors rättigheter i Sverige

Publicerad 2013-02-05 22:32:00 i Allmänt,

Såg precis det HÄR avsnittet av uppdrag granskning. Det handlar om Islam i Sverige och om kvinnors rättigheter inom religionen och kvinnors rättigheter i Sverige vilket är sjukt intressant eftersom de krockar väldigt med varandra. För de muslimer som är fundamentalister, alltså tror på allt och exakt allt som står i koranen och följer den till punkt och pricka, det som dom predikar stämmer inte överens om vad som står i Sveriges lagar. 

Exempel på vad som enligt dessa fundamentalister säger är rätt enligt Islam men inte lagligt i Sverige:

• Polygami, alltså månggifte - man får alltså enligt fundamentalisterna ha fyra fruar om man är muslimsk man men enligt svensk lag så är det förbjudet.

• Våldtäkt inom äktenskapet - mannen har alltså rätt till att ha sex med kvinnan när han vill, utan hennes tillåtelse.

• Misshandel inom äktenskapet - mannen har rätten att aga sin fru. (dock inom vissa "ramar" enligt fundametalisterna i programmet)

Jag är inte speciellt förvånad, dessa "tillåtelser" eller vad man ska kalla det inom Islam är inget nytt för mig och jag har hört om detta förut. Det jag däremot reagerade lite extra på var när de pratade om att FI (Feministisk Initiativ) inte har tagit upp denna frågan och svaret var ganska osäkert men hon som blev tillfrågad sade något i stil med att "Det är svårt att ta upp en kamp som inte direkt är vår, det vore i sådana fall bra om vi fick stöd av muslimska kvinnor som har kunskapen inifrån". Jag kanske missuppfattade det där med att "kampen inte är vår" men om den nu inte är vår, vems är det då? De muslimska kvinnorna i Sverige är ju svenska medborgare precis som de kvinnor som är födda här. Sedan att det vore bra med stöd från muslimska kvinnor som har upplevt orättvisorna håller jag med om. Tänk vad bra det skulle vara om de muslimska kvinnor som har blivit utsatta för något utav dessa tre "tillåtelser" inom Islam skulle kunna känna att de kan stå upp för sin religion men samtidigt ställa sig emot dessa uråldriga fruktansvärda "tillåtelser" (som, ännu en gång, inte ens är lagliga här).

Måste även tipsa om nästa program i Uppdrag granskning som går imorgon kl. 20.00 på Svt1 eller på svtplay. Det handlar om näthatet mot kvinnor i Sverige, verkar sjukt spännande så missa inte det för fasen!

Här är en liten snutt om vad det kommer att handla om:

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Moa

Sjuttonårig gudinna från en liten grå stad, lever i skogen och äter bark till frukost. Gillar inte långa promenader. Feminist. Nyfiken. ASBALL. *Shine bright like taco*

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela